In 2022 verscheen bij Walburgpers Zutphen een biografie over Paul Scholten van de hand van Rogier Chorus, getiteld Om recht en gerechtigheid.
Ter gelegenheid van deze publicatie werd op 10 december 2022 een Symposium gehouden, waarbij het boek door de schrijver aan Minister van Staat, Piet Hein Donner werd aangeboden. Donner hield een voordracht op het Symposium, getiteld: Eenheid, Samenhang en Onderscheid.
De biografie werd met vier andere biografieën genomineerd voor de Boerhaaveprijs 2024. De prijs ging uiteindelijk naar Het volkomen geleerdenleven van Christiaan Snouck Hurgronje van Wim van den Doel.
Flaptekst van Biografie
Op de flaptekst van Om recht en gerechtigheid van Chorus staat het volgende te lezen:
De Amsterdamse Paul Scholten wordt door velen gezien als de grootste Nederlandse rechtsgeleerde van de vorige eeuw. In juridische kring is nog steeds veel aandacht voor zijn originele gedachten over recht en rechtsvinding.
Hij baseerde zijn rechtsgevoel op zijn christelijk geloof.
Hij was kerkelijk actief en zorgde er mede voor dat de Nederlands Hervormde Kerk in de oorlog stelling ging nemen tegen de bezetter. Ook was Scholten een goed organisator, hij richtte onder andere de Rechtshogeschool op in Batavia. Vanwege zijn politieke en maatschappelijke betrokkenheid en zijn objectieve voorstelling van zaken kwam hij vaak in de voorzittersstoel terecht van tal van organisaties. Tegenover de bezetter was hij onverbiddelijk. Zijn houding en rechtsgevoel, vooral waar de gewetensvrijheid en de beginselen van de rechtstaat in het geding kwamen, inspireerden veel van zijn leerlingen. Ook na de oorlog, bij de wederopbouw van het land. Scholten werd zo een nationale figuur, maar overleed een jaar na de bevrijding. Veel van zijn werk is bekend, maar tot nu toe is een biografie van deze veelzijdige persoonlijkheid uitgebleven.
De Indonesische vertaling van de biografie
Op maandag, 28 oktober 2024, was het precies een eeuw geleden dat de Rechtshogeschool in het toenmalige Batavia (nu Jakarta) werd opgericht. Dat feit werd groots gevierd door de fakultas hukum (rechtsopvolger van de Rechtshogeschool) van Universitas Indonesia.
Chorus was uitgenodigd om een voordracht te geven over het belang van Paul Scholten’s bijdrage aan de inrichting van het juridische onderwijs in Indonesïe: The Origins of Legal Education in Indonesia
De rechtenfaculteit van de Leidse universiteit, die door een delegatie van vijf wetenschappers was vertegenwoordigd, bood bij die gelegenheid de Indonesische vertaling van de biografie als geschenk aan aan de decaan van de rechtenfaculteit, de heer Aritonang. Op donderdag 31 oktober was er nog een discussie van 2 ½ uur over de betekenis van Paul Scholten voor het rechtenonderwijs in Indonesië met een vijftigtal studenten van de faculteit rechts en geesteswetenschappen van de Gadjah Mada universiteit in Yogyakarta.